maandag 21 april 2008

Vuil water en wetgeving (ondanks de droge titel beloof ik een leuk stukje)

In een niet nader te noemen watersportwinkel in Gouda stond ik bij de kassa met mijn blik Owatrol, loodmenie en grondverf, toen het gesprek opeens op een heel ander onderwerp kwam. Het bleek dat de winkeleigenaar ook klussen aan boord deed, onder meer voor het inbouwen van vuilwatertanks.

Vuilwatertanks vormen een hot issue momenteel. Per 2009 geldt er een lozingsverbod voor de pleziervaart, zodat je zometeen niet meer je douchewater, afwaswater of poepstrontfecaliën overboord mag zetten. VROM is het vooral om die poepstrontfecaliën te doen. Die verontreinigen het oppervlaktewater met E. Coli als ik me niet vergis, en daar kan je ziek van worden. Er schijnen jaarlijks duizenden mensen ziek te worden na het zwemmen in verontreinigd oppervlaktewater, reden voor de overheid om dit aan te pakken.

Nu wilde de beste man van de winkel mij een vuilwaterinstallatie aansmeren. Volgens hem was een vuilwatertank verplicht per 2009 (dit propageert hij ook op zijn website), anders kreeg je bij controle een boete van tenminste €850 of iets dergelijks. Nu had ik al eens opgezocht dat schepen van vóór 1950 niet onder het lozingsverbod zouden vallen, maar hij beweerde dat dat toch niet het geval was. Voor vanaf €1400 kon hij een mooi systeempje in elkaar zetten, op maat gemaakt etc. etc. Enigszins achter mij oren krabbend ben ik er maar eens voor gaan zitten en ben ik de hele handel uit gaan zoeken.

Hollands als wij zijn, is er een prachtige en duidelijke internetpagina (www.vuilwater.info) opgezet door een verzameling van organisaties die allemaal met watersport en oppervlaktewater te maken hebben - het is weer een prachtig poldermodel-product inclusief wetsteksten, FAQs en achtergrondinformatie. Het is dus niet waar wat de website van de watersportwinkelman claimt ("let op in 2009 is het zover: vuilwatertank verplicht"), er is alleen een verbod op het lozen van afvalwater. Hoe je ervoor zorgt dat je niet loost is je eigen pakkie an, zolang je het maar laat.

Voor de boetes die uitgedeeld kunnen worden, moet je dus op heterdaad betrapt worden, het ontbreken van een vuilwaterinstallatie is geen overtreding. Zo'n heterdaadje kan ik me nog moeilijk voorstellen - een waterpolitie-agent die onder je schip gaat hangen om te kijken of er iets uit het toilet komt?

Bovendien, de Viking valt toch niet onder de regeling. Het verbod geldt voor pleziervaartuigen, zoals bedoeld in de Wet pleziervaartuigen (Besluit lozing afvalwater huishoudens art 3a). Wat in de wet pleziervaartuigen staat, is vooral wat er niet onder valt, en dat is nogal wat. Als je een stoomboot hebt, hoef je er niet aan (Art 2 lid 1e). Fieuw, Sinterklaas pulkt tevreden aan zijn baard. Als je een "gemotoriseerde surfplank" hebt, dan mag je gewoon overboord poepen (lid 1d). Ongeacht je surfplankmotor. Ook in de waterfiets mogen de billen zo buitenboord gehangen, geen politieagent die ernaar mag kraaien (lid 1a). Misschien wel beboeten voor onzedelijk gedrag of iets dergelijks, als daar een wet voor is althans. Ook je onderzeeboot (lid 1k, ik maak geen grapje) mag regelrecht op het oppervlaktewater lozen, als de bemanning daar toevallig de broek op de knieën laat zakken. Mocht je over een experimenteel vaartuig beschikken, zoals wellicht een boorplatform van melkpakken (al lijkt het me tamelijk vaag wat hier eigenlijk onder 'experimenteel' valt), dan mogen de drollen zo de plomp in (lid 1h).

Tenslotte is er een clausule voor historische schepen die vallen onder lid 1g (ik citeer):
g.
historische vaartuigen die voor 1950 zijn gebouwd, alsmede individuele replica’s van zulke vaartuigen, indien zij hoofdzakelijk met de oorspronkelijke materialen zijn gebouwd en als zodanig door de fabrikant zijn aangemerkt
Nu is de Viking geen replica en in 1930 gebouwd, dus is het officieel geen pleziervaartuig en geldt het lozingsverbod dus niet voor mij. De vuilwatertank staat nog steeds op de planning, maar dan wel over vier jaar, als de Viking het water uit komt voor een schoonmaak- en opknapbeurt op het droge. Mocht je een baantje willen gaan trekken in de Goudse gracht dan kan ik je dus aanraden om een paar meter uit de buurt te blijven van de Viking tot een minuut of drie na een grote boodschap. Meetresultaten zijn hier terug te vinden, zie pagina 20 voor het effect van een eenmalige lozing.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hahahaha! Ik ga echt zooo nog een keer uit een onderzeeboot poepen!