maandag 17 maart 2008

Rein, de mobiele blogger

By the way, het vorige bericht is geheel en al met behulp van mijn nieuwe super-telefoon gemaakt en verstuurd. De foto kwam ook van het praatstaal, die dus de mogelijkheid biedt om via blogger berichten te publiceren. Met een paar drukken op wat knoppen. Erg leuk.

Maar zoals jullie zien, is na al het vaarverslaggeweld de nautische storm weer wat geluwd en kunnen jullie weer de gezapige kluslogjes tegemoet zien. Ik begin in Gouda vroeg met werken en ben ook vroeg weer thuis, zodat ik weer eens de gelegenheid heb om door de weeks flink aan het schip bezig te gaan. Ik verwacht wee frekwenter te klussen en te loggen.

Op het werk is trouwens een douche, een heel prettige, en dit bespaart mij het een en ander. Ik hoef niet te gaan zeuren bij de gemeentehavenmeester om vervroegd het water aan te sluiten. Normaliter wordt dit tegelijk met de "opening" van het vaarseizoen (een variabel aantal weken na de HISWA-beurs) aangesloten, maar mijn watertank is zo goed als leeg. Nu ik kan douchen op de opgraving heb ik mijn grootste waterconsumptiebron al afgedekt, dus ik kan nog wel even 'kamperen' aan boord.

Het zet mij wel aan het denken over de voorzieningen die ik voor het schip wil treffen. Ik streef eigenlijk naar volledige autonomie, voor alle basale behoeftes. Voor elektriciteit wil ik niet meer aangewezen zijn op de walstroom, maar wil ik zonnepanelen. Voor warm water ben ik nog aan het twijfelen, ofwel een extra zonnepaneel voor de elektrische boiler zal uitkomst bieden, ofwel een zonneboiler die het water met zonlicht verwarmt. De laatste optie is allicht goedkoper als ik het zelf bouw, maar deze is ook aanzienlijk ingewikkelder. Geïsoleerde leidingen, verf, lichtbakken, cv-pompen, overdrukketels en andere ongein moeten worden aangelegd, werk voor een goede week denk ik zo. Extra zonnepanelen is duurder (een slordige €1200 om flink te kunnen stoken, misschien red ik het ook wel met een wat goedkopere configuratie) maar wel veel eenvoudiger om te monteren.

De watervoorziening is een ander punt. Nu zijn er goede filters op de markt waarmee ik het tamelijk gore water van de Goudse gracht kan filteren tot drinkbaar water. Dit lijkt me prachtig, niet meer water bijvullen door geklooi met slangen en vuldoppen, maar een automatisch systeem dat de tank bijvult met gefilterd water. Af en toe een filtertje vervangen en weer verder.

Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek. Eerst nog maar eens een pijpje stoppen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heu zonnepanelen!